Τα αρώματα μπορούν επίσης να χωριστούν ανάλογα με τους τύπους, τις κατηγορίες ή - αν θέλετε - τις οικογένειες και τα γένη τους. Συνήθως ταξινομούνται ανάλογα με τα κυρίαρχα αρωματικά συστατικά που καθορίζουν το άρωμα. Αν γνωρίζετε από ποια οικογένεια προέρχεται ένα άρωμα ή ένα Eau de Toilette, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να φανταστείτε πώς μυρίζει. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία ή δύο αγαπημένες κατηγορίες αρωμάτων. Είναι το ίδιο όπως σε κάποιον αρέσει το κόκκινο και σε κάποιον το μπλε, ή σε κάποιον αρέσει το αλμυρό και σε κάποιον το γλυκό.
Αν και πολλοί ειδικοί αρωμάτων έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν μια universal ταξινόμηση των αρωμάτων, μέχρι στιγμής κανείς δεν μπόρεσε να τα ταξινομήσει με ακρίβεια εντός συγκεκριμένων ορίων. Διαφορετικοί τύποι συστατικών αναμιγνύονται και αποκτούν διαφορετικές αρωματικές ιδιότητες, γεγονός που οδηγεί στην ταξινόμησή τους σε πολλές υποκατηγορίες. Σήμερα δεν αποτελεί εξαίρεση όταν ένα άρωμα μπορεί να ταξινομηθεί σε 3 διαφορετικές κατηγορίες ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, ξύλώδες-floral-μόσχου άρωμα ή floral-φρουτώδες-γκουρμέ. Αλλά ας τα βάλουμε σε μια σειρά, για να μην υπάρχει σύγχυση.
Τα αρώματα χωρίζονται γενικά σε φρέσκα (ελαφριά αρώματα) και ζεστά (πυκνότερα και βαρύτερα αρώματα). Τα φρέσκα περιέχουν κυρίως εσπεριδοειδή, λουλούδια και αρωματικές νότες, ενώ τα ζεστά αρώματα είναι αρώματα fougere, ανατολίτικα και δέρματος.
Οι κατηγορίες chypre και ξυλώδης αρωμάτων βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ φρέσκου και ζεστού.
Αναρωτιέστε γιατί; Τα αρώματα κυπαρισσιών είναι δημοφιλή λόγω της ζεστής ποώδους βάσης τους, η οποία έρχεται σε έντονη αντίθεση με το φρέσκο, κυρίως εσπεριδοειδές. Και στα ξυλώδη αρώματα θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα αρωματικών τόνων - από φρέσκο πεύκο έως βαθύ κέδρους.