Το καλοκαίρι ήρθε. Μετά από ένα μακρύ και κρύο χειμώνα, ο ήλιος εμφανίστηκε τελικά, δελεάζοντάς σας με τις ζεστές ακτίνες του. Έχει επικρατήσει η ζέστη και μπορούμε να φοράμε επιτέλους κοντομάνικα μπλουζάκια. Μη νομίζετε, ωστόσο, ότι ο ήλιος είναι ακόμα αδύναμος και δεν μπορεί να σας βλάψει. Αφού περάσετε λίγο χρόνο στον ήλιο, μπορεί να παρατηρήσετε ερυθρότητα και εξανθήματα στα χέρια σας και το στήθος. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Πιθανότατα πάσχετε από ηλιακή αλλεργία.
Άτομα με ευαίσθητο δέρμα που εκτίθονται στον ήλιο, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, είναι πιο ευαίσθητα σε αλλεργίες στον ήλιο, την ερυθρότητα και τα εξανθήματα. Περιστασιακά μπορεί να γίνουν επώδυνα και να προκαλέσουν κνησμό στο δέρμα.
Τα αίτια της αλλεργίας στον ήλιο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια και οι απόψεις των ειδικών διαφέρουν. Η χρήση φαρμάκων οδηγεί μερικές φορές στην εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης. Παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση και τα ορμονικά προβλήματα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο αλλεργίας στον ήλιο. Μπορεί να εκπλαγείτε, αλλά οι αλλεργίες στον ήλιο είναι αρκετά συχνές στη σύγχρονη κοινωνία και επηρεάζουν περίπου το 15% των ανθρώπων, ενώ είναι πιο συχνές στις γυναίκες και στα άτομα με ανοιχτόχρωμα μαλλιά και δέρμα.
Οι πολυμορφικές εκρήξεις φωτός αποτελούν την πλέον κοινή μορφή αλλεργίας στον ήλιο.
Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι αυτή η μορφή αλλεργίας εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ήλιος προσελκύει τους ανθρώπους να βγουν έξω και να απολαύσουν τις ακτίνες του. Λίγα μόνο λεπτά στον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα και εξανθήματα σε εκτεθειμένες περιοχές του σώματος. Συχνότερα επηρεάζονται τα χέρια, τα πόδια, το στήθος ή ο αυχένας.
Οι άνθρωποι δε γεννιούνται με ηλιακή αλλεργία - αναπτύσσεται και εμφανίζεται σταδιακά στην παιδική ηλικία ή αργότερα στην ενηλικίωση. Ευτυχώς, οι ηλιακές αλλεργίες δεν εμφανίζονται στο πρόσωπο, καθώς εκτίθεται συνεχώς στον ήλιο όλο το χρόνο, σε αντίθεση με άλλα μέρη του σώματος που καλύπτονται με ρούχα για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Οι ήπιες μορφές αλλεργίας στον ήλιο δεν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Το εξάνθημα από τον ήλιο συνήθως εξαφανίζεται μετά από περίπου 24 ώρες.
Η πρόληψη λειτουργεί καλύτερα. Μετά από έναν μακρύ χειμώνα, οι πρώτες ακτίνες του ηλίου μας ενθαρρύνουν άμεσα να περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω στον ήλιο. Αλλά φυσικά πρέπει να περιοριστούμε σ’ αυτό. Το δέρμα χρειάζεται λίγο χρόνο για την έκκριση μελανίνης - μια φυσική χρωστική που προστατεύει, εν μέρει, από τις επιβλαβείς UV ακτίνες . Για να συνηθίσετε τον ήλιο, εκθέστε σταδιακά το δέρμα στον ήλιο για 20-30 λεπτά και αυξήστε την παραμονή κάθε φορά.
Το πιο σημαντικό πράγμα, φυσικά, είναι η χρήση αντηλιακού με παράγοντα SPF. Μην περιμένετε το καλοκαίρι, αλλά αρχίστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με την εμφάνιση των πρώτων ακτινών του ηλίου. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε SPF 30 και υψηλότερη προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB. Για παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, απλώστε αντηλιακό ή κρέμα κάθε 2 ώρες. Κρυφτείτε στη σκιά το μεσημέρι. Σήμερα, τα ειδικά αντηλιακά καλλυντικά και οι λοσιόν, προσφέρουν προστασία και αποτρέπουν από την εμφάνιση αλλεργιών στον ήλιο:
Μια άλλη μορφή αλλεργίας στον ήλιο είναι η αυξημένη ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο λόγω της χρήσης ορισμένων φαρμάκων, καλλυντικών ή αρωμάτων. Ορισμένα συστατικά αυτών των προϊόντων ενδέχεται να αντιδράσουν με το φως του ήλιου, οδηγώντας σε ερυθρότητα και κνησμό στο δέρμα, εξάνθημα ή σπυράκια. Η φωτοαλλεργική αντίδραση ενδέχεται να μην εμφανιστεί για 2 έως 3 ημέρες μετά την έκθεση στον ήλιο.
Η κνίδωση του ήλιου είναι μια πιο σπάνια μορφή αλλεργίας στον ήλιο με σοβαρά συμπτώματα. Επηρεάζει κυρίως νεαρές γυναίκες και εκδηλώνεται από σοβαρό κνησμό και εξάνθημα, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως λιποθυμία, κεφαλαλγία ή δύσπνοια. Τα συμπτώματα διαρκούν συχνά για εβδομάδες. Γι αυτήν την πιο σοβαρή ηλιακή αλλεργία, προτείνουμε μια επίσκεψη σε γιατρό που θα προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία.
Προσέξτε επίσης την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Μερικά από αυτά περιέχουν τους λεγόμενους φωτοευαισθητοποιητές, οι οποίοι αντιδρούν στο φως του ήλιου στο δέρμα. Για παράδειγμα, ο χυμός λάιμ, λεμόνι, σέλινο ή μαϊντανός έρχεται σε επαφή με το ηλιακό φως και μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάνθημα.
Τα καλά νέα είναι ότι οι αλλεργίες στον ήλιο δεν είναι επικίνδυνες ή μεταδοτικές. Αυτό δεν αποτελεί εκδήλωση σοβαρής ασθένειας και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλώς ένα ακίνδυνο εξάνθημα από τον ήλιο. Η πιο αποτελεσματική προστασία είναι η χρήση αντηλιακού και ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο.