Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο, μερικές φορές τυχαίνει να αποκοιμηθούμε σε μια ξαπλώστρα, να υποτιμήσουμε τον ανοιξιάτικο ήλιο ή να ασχοληθούμε μ’ ένα άθλημα και να ξεχάσουμε εντελώς την υπεριώδη ακτινοβολία. Τι μπορούμε να κάνουμε σε μια τέτοια στιγμή; Πώς να φροντίσετε το τραυματισμένο από τον ήλιο δέρμα; Πώς επηρεάζει το αντηλιακό το δέρμα; Θα μάθετε σ’ αυτό το άρθρο.
Το ξηρό και τραυματισμένο δέρμα είναι ίσως τα πιο κοινά συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος. Το ηλιακό φως UVB καταστρέφει το ανώτερο στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα). Εάν έχετε ήδη ηλιακό έγκαυμα, εφαρμόστε αντηλιακή κρέμα ή λοσιόν για μετά τον ήλιο. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα το θρέψετε και θα το ενυδατώσετε, ώστε να αποφύγετε τη δυσάρεστη απολέπιση του δέρματος. Αν όμως τα εγκαύματα είναι σοβαρά και το δέρμα είναι ήδη λευκό, τι μπορείτε να κάνετε σ’ αυτήν την περίπτωση;
Μην αφαιρείτε ποτέ κομμάτια από το ήδη τραυματισμένο δέρμα. Σίγουρα θέλετε να το αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό, αλλά είναι καλύτερο να το αφήσετε να απομακρυνθεί φυσικά. Πώς συμβαίνει η πιο άμεση αποκατάσταση και αναγέννηση του δέρματος; Πώς να αποτρέψετε το τον τραυματισμό του δέρματος μετά από ηλιοθεραπεία;
Το δέρμα αρχίζει συνήθως να επανέρχεται μετά από περίπου 3 ημέρες από το ηλιακό έγκαυμα και αυτή η διαδικασία τελειώνει όταν το δέρμα αναρρώσει σχεδόν τελείως. Αυτό διαρκεί συνήθως περίπου μια εβδομάδα. Να θυμάστε ότι κάθε σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, προστατέψτε πάντα το δέρμα σας με αντηλιακό με παράγοντα SPF. Δεν ξέρετε πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο παράγοντα SPF για εσάς;
Εκτός από την κρέμα για μετά τον ήλιο, η αγορά προσφέρει επίσης λοσιόν για μετά τον ήλιο, διάφορα δροσιστικά τζελ, που αποκαθιστούν την ενυδάτωση του τραυματισμένου από τον ήλιο δέρμα. Έχουν καταπραϋντική και ενυδατική δράση στο δέρμα, θρέφοντας και αναζωογονώντας το περαιτέρω. Μεταξύ των συστατικών με θαυματουργό αποτέλεσμα στο δέρμα είναι η aloe vera, η D-πανθενόλη, το βούτυρο καριτέ και πολλές διαφορετικές βιταμίνες. Παρέχετε στο δέρμα την καλύτερη φροντίδα μετά το ηλιακό έγκαυμα και επιταχύνετε τη φυσική του αναγέννηση.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, το μαύρισμα έχει τις παρενέργειες που δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Το μαυρισμένο μαύρισμα νέμεν μας αρέσει, αλλά όχι και το ξηρό και τραυματισμένο δέρμα που το συνοδεύει. Λευκά σημάδια μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο δέρμα μετά από έκθεση στον ήλιο.
Οι λευκές κηλίδες στο δέρμα είναι τοπικές φθορές στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Μερικά κύτταρα, τα οποία συχνά εκτίθενται στον ήλιο, σταματούν να παράγουν μελανίνη, σχηματίζοντας έτσι λευκές κηλίδες στο δέρμα. Το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από 1 mm έως 1 cm και πιο συχνά εμφανίζεται σε ανοιχτότερους τύπους δέρματος, ειδικά σε άτομα άνω των 40 ετών. Η επιστήμη δεν έχει ακόμα καμία εξήγηση για το γιατί αυτά τα κύτταρα σταματούν να παράγουν μελανίνη. Προς μεγάλη μας χαρά, οι λευκές κηλίδες δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία και συχνά εξαφανίζονται μόνες τους μετά από λίγο. Συνιστούμε τη χρήση αντηλιακού με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία όταν εκτίθεστε στον ήλιο το καλοκαίρι.
Οι χρωστικές κηλίδες είναι σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα του προσώπου, των βραχιόνων, του λαιμού και του στήθους. Εμφανίζονται μετά από μακρά παραμονή στον ήλιο και προκαλούνται από τη φυσική χρωστική μελανίνη, η οποία οφείλεται στην όμορφη σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Τα υψηλά επίπεδα έκκρισης μελανίνης σε ορισμένα κύτταρα προκαλούν το σχηματισμό κηλίδων χρωστικών ουσιών. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των κηλίδων είναι η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντηλιακού με υψηλό παράγοντα SPF όταν εκτίθεται στον ήλιο.
Η δυσάρεστη φαγούρα και ο σχηματισμός μικρών κυψελών στο δέρμα συνήθως συνδέονται με αλλεργίες στον ήλιο. Ελπίζουμε να είστε μεταξύ των τυχερών που δεν πάσχουν από αυτήν την κοινή μορφή αλλεργίας, που συνοδεύεται από το σχηματισμό μικρών κυψελών στο δέρμα όταν εκτίθενται στον ήλιο, οι οποίες είναι αρκετά δυσάρεστες και επώδυνες.
Μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε αυτήν την δερματική αντίδραση συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σας πρόσθετα συμπληρώματα που περιέχουν β-καροτένιο, λυκοπένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και σελήνιο. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Δεν μπορείτε να βασίζεστε μόνο σε αυτά το καλοκαίρι, αλλά να «σφραγίζετε» το δέρμα, εφαρμόζοντας αντηλιακό με υψηλό παράγοντα SPF. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν ειδικές σειρές αντηλιακών για αλλεργικό και ευαίσθητο δέρμα.